...
Mag een aanbieder van een financieel product of dienst om mijn BSN vragen als ik een offerte opvraag? Nee, als u nog geen klant bent, mag de aanbieder niet om uw BSN vragen. Het BSN is in de eerste plaats bedoeld voor het contract contact tussen u als burger en de overheid. Organisaties buiten de overheid mogen uw BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald . En en ook alleen voor het specifieke doel dat in de wet staat omschreven. Alléén als u klant bent, kan een aanbieder van een financieel product of dienst wettelijk verplicht zijn om uw BSN te verwerken. Mogen tussenpersonen mijn BSN verwerken bij bemiddeling met een aanbieder van financiële producten en diensten? Nee, tenzij dit voor het verrichten van een rechtshandeling noodzakelijk is en u de tussenpersoon hiervoor een volmacht heeft gegeven. In alle andere gevallen mag een tussenpersoon uw BSN niet verwerken. Zelfs niet als u daarvoor toestemming geeft. Tussenpersonen kunnen in uw opdracht bemiddelen tussen u en aanbieders van financiële producten en diensten. Dit met als doel een overeenkomst af te sluiten. Zo’n tussenpersoon mag uw BSN alleen verwerken als dit ‘noodzakelijk is voor het verrichten van een rechtshandeling’ in uw opdracht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een tussenpersoon namens u een hypotheek afsluit bij een bank. |
...
Er bij de een hypotheek-, verzekering en Consumptief kredietaanvragen geen BSN meer mag worden opgevraagd. Er is dan immers nog geen sprake van een klantrelatie.
Strikt genomen zou dit wel mogen bij een aanvraag voor een bestaande klant van de aanbieder. Echter, in dat geval is het BSN al bekend bij de aanbieder en is het niet nodig dit nogmaals door te geven.
Er geen documenten waarin een BSN-nummer zichtbaar is mag mogen worden opgevraagd voordat de klant een definitieve offerte ondertekent. Het BSN moet in deze documenten dus worden weggehaald.
...
Er is geen BSN-veld meer aanwezig bij Klantgegevens. Dit veld was er enkel om dit door te geven aan de geldverstrekker en/of verzekeraar bij een aanvraag. Omdat dit niet meer mag en het veld op geen enkele andere wijze wordt gebruikt, heeft het geen toegevoegde waarde meer om het in Findesk uit te vragen.
Bij het indienen van een aanvraag via HDN bieden we in Findesk niet meer de mogelijkheid een BSN op te geven.
Voor Consumptief krediet en verzekeringsaanvragen die je doet in het Thema Consumptief Krediet, Overlijden en Arbeidsongeschikt heeft dit geen effect, ; hierin is het sinds 19 december 2019 al niet meer mogelijk een BSN op te geven
Voor Hypotheekaanvragen in het thema Hypotheek heeft het voor de meeste geldverstrekkers geen effect: het BSN is een veld welke dat optioneel kan worden opgeven. Findesk zal het veld BSN echter ook wanneer het optioneel is, wegfilteren.
Er zijn momenteel nog 2 geldverstrekkers met 4 labels waar het veld BSN nog verplicht is om door te geven. Dit zijn Syntrus Achmea (met de labels Attens, Tellius en Syntrus Achmea) en Aegon. In deze gevallen zal Findesk altijd het BSN 1234560 toevoegen aan de aanvraag. Dit BSN is niet voor jou inzichtelijk of aan te passen. Hierdoor kun je nog wel aanvragen naar deze partijen sturen, maar zonder dat je het BSN van de klant hoeft op te vragen.
Findesk is in overleg met Syntrus Achmea en Aegon om de verplichting van BSN te verwijderen bij een hypotheekaanvraag. We verwachten dat dit uiterlijk in mei 2020 is opgelost.
...
We zijn ons bewust dat bovenstaande maatregelen kunnen leiden tot een moeizamer acceptatieproces bij geldverstrekkers en verzekeraars. Findesk is actief in overleg met aanbieders en marktpartijen als HDN om dit issue aan te kaarten, . Uiteraard uiteraard zonder dat hierbij de wet wordt overtreden.
...