The following macros are not currently supported in the header:
  • style

01-06-2021

Ondersteuning voor HDN21 toegevoegd

Findesk is geüpdate om de nieuwe HDN-versie HDN21 te ondersteunen. HDN is de communicatiestandaard waarmee aanvragen voor hypotheken, verzekeringen en consumptieve kredieten worden verstuurd.

Lees hieronder meer over welke nieuwe mogelijkheden er met de HDN-update zijn geïntroduceerd:

Voornamen veld toegevoegd

Veld Voornamen is toegevoegd aan Klantgegevens. Productaanbieders werken voortaan met dit veld, als vervanging van het veld Voornaam. Het is de bedoeling om dit veld met de voornamen op het identiteitsbewijs te vullen. Het veld Voornaam wordt in Findesk nog steeds gebruikt om de klant te herkennen, bijvoorbeeld in de rapporten.Soort uitzendcontract veld toegevoegd

Wanneer er sprake is van Loondienst zonder intentieverklaring en zonder perspectiefverklaring kan vanaf nu het soort uitzendcontract worden opgevoerd. Wanneer hierbij gekozen wordt voor Fase C, is het niet meer noodzakelijk 3 jaarinkomens op te voeren.

De maximale hypotheekberekening zal in geval van Fase C het laatste bruto jaarinkomen als toetsinkomen hanteren. Let op: niet elke geldverstrekker hanteert deze rekenmethode. Lees daarvoor de voorwaarden in Kijk&Vergelijk.

Wijzigingen in het Postvak

In het Postvak tonen we vanaf nu van leningen die in beheer zijn het hypotheeknummer en leningnummer:

Aanvragen van ORV's en AO producten aangepast

Wanneer je een aanvraag doet voor een ORV of AO-product wordt een LX-bericht gegeneerd. Dit bericht is met ingang van HDN21 anders opgebouwd. We hebben ervoor gezorgd dat, net als voorheen, de meeste velden ingevuld worden.

Daarnaast is het samenvattingscherm dat wordt getoond nadat de aanvraag is voltooid uitgebreid met nieuwe velden:

Document koppelen

Op het document koppelen scherm staat per document aangegeven of het via een bron opgevraagd of ontvangen is. In dit geval kan er geen document ingezonden worden.

Tevens is het niet meer mogelijk om documenten te verzenden indien de status van het document is Voorlopig akkoord of Akkoord is.

Overige wijzigingen

Op het document koppelen scherm staat per document aangegeven of het via een bron opgevraagd of ontvangen is. In dit geval kan er geen document ingezonden worden.

  • In HDN21 worden verplichtingen en vermogen nu anders doorgegeven. Verplichtingen en vermogen die in Findesk zijn toegevoegd worden automatisch via de nieuwe wijze doorgegeven.

  • Het veld Energieklasseafgiftedatum wordt vanaf nu ook via HDN doorgegeven

  • Voor alle maatschappijen zijn de AX, KX en LX schema's vervangen waardoor deze vol