Waarom verschillen de bruto lasten op samenstellen van die in het adviesrapport?

Waarom verschillen de bruto lasten op samenstellen van die in het adviesrapport?

Soms zit er een verschil in de getoonde lasten op het samenstellenscherm, het jaaroverzicht en/of het adviesrapport. Het verschil wordt veroorzaakt door afronding, soms naar boven en soms naar beneden. Hieronder vindt je de beredenering hiervoor.

De toetsing: Wat mag de klant maximaal verwonen per maand?

Bij het berekenen van een maximale annuïtaire last ronden we af naar beneden, immers, een euro die een klant niet volledig heeft, kan ook niet volledig worden benut in de maandlast. Hierdoor wordt dit getal naar beneden afgerond. Een voorbeeld:

De klant mag 950,50 euro annuïtair verwonen en dit wordt afgerond naar 950 euro. Wanneer je dit niet doet en afrondt naar 951 euro, komt de klant 30 jaar lang 50 cent te kort en zal de maximale hypotheek hierdoor ook worden beïnvloedt.

Een weergave naar de klanten: Wat hebben zij ‘nodig’ om hun maandlast te kunnen betalen?

Hier geldt het argument andersom. Bij het afronden van de 950,50 euro uit het voorbeeld wordt hier juist naar boven afgerond, de klant heeft immers eerder 951 euro nodig dan 950. Wanneer we ook hier zouden uitgaan van het bedrag in de toetsing, dan geef je de klant eigenlijk aan dat er 50 cent meer te besteden is dan er in werkelijkheid zal zijn.