Onjuiste samenstelling in geval van twee woningen met beide een overbrugging

In het geval van twee koopwoningen, die beide verkocht worden, waar een overbrugging voor wordt aangevraagd, maakt Findesk een onjuiste samenstelling in geval van een samenstelling op basis van Draagplicht.

Vanuit Woonsituatie zijn de woningen goed op te voeren en is het eigenwoningreserve te berekenen. In Financiering is het totale overbruggingsbedrag ook te berekenen. Echter wordt de overbrugging niet aan personen toegekend, maar volgens eigendomspercentage verdeeld.

Hierdoor wordt in de samenstelling in geval van een overbrugging van € 80.000 bij een 50%/50% verhouding bijvoorbeeld voor beide aanvragers met een overbrugging van € 40.000 gerekend. Dit kan in de praktijk anders zijn, afhankelijk van de overbrugging die voor de verkochte woning wordt aangevraagd.

Hier is omheen te werken door handmatig de samenstelling aan te passen. Het is daarna ook noodzakelijk om de overbrugging juist in het HDN-formulier te vullen. Deze zet de volledige overbrugging namelijk bij de aanvrager neer én ook bij de partner wanneer het HDN formulier twee overbruggingen toe staat.  

In dit geval wordt dus een onjuiste hoogte van overbrugging aan beide partners toegewezen. Dit wordt in de toekomst opgelost.