The following macros are not currently supported in the header:
  • style

29-03

Bereid je voor op het specificeren van eigen middelen en draagplicht

Geplaatst op: 29/3/2023

Vanaf maandag 3 april is het mogelijk om de inbreng van eigen middelen per aanvrager te specificeren. De inbreng van de eigen middelen per persoon worden dan meegenomen in het maken van een samenstelling op basis van draagplicht. Daarnaast wordt in de vernieuwde draagplicht samenstelling rekening gehouden met het eigenwoningverleden per aanvrager.

Meer weten? Lees de FAQ of bekijk de videocasus.

Financieringsscherm

In het financieringsscherm zijn verbeteringen doorgevoerd die jou helpen om de financiering van jouw klant(en) in beeld te brengen, namelijk

  • de mogelijkheid tot het specificeren van de inbreng van eigen middelen per aanvrager;

  • het automatisch berekenen van het hypotheekbedrag op basis van de financieringsbehoefte en inbreng eigen middelen;

  • een melding wanneer de som van het hypotheekbedrag en de eigen middelen afwijkt van de benodigde financieringsbehoefte;

  • de verdeling van in te brengen eigen middelen per aanvrager zichtbaar in de optelsom van de tabel.

Samenstellen

Het genereren van een samenstelling op basis van draagplicht is vernieuwd, waarbij deze per aanvrager beter rekening houdt met:

  • de inbreng van eigen middelen;

  • het eigenwoningverleden;

  • lopende hypotheken.

Adviesrapport

In het adviesrapport wordt de gesplitste inbreng van eigen middelen per aanvrager weergegeven. Hierdoor hebben jouw klanten een overzicht van de in te brengen eigen middelen.

Draagplichtovereenkomst

Ook is het mogelijk om een draagplichtovereenkomst op te laten stellen door Findesk, die als addendum bij de hypotheekakte gevoegd kan worden. Hiermee leggen jouw klanten juridisch de schuldverdeling vast. Een beeld krijgen van de overeenkomst? Bekijk de demonstratievideo.

Let op:

Voor het uitvoeren van de release die de verbeteringen mogelijk maakt, zal Findesk op zondag 2 april tussen 20:00u en 00:00u niet bereikbaar zijn. Zorg er dus voor dat aanvragen op tijd verstuurd zijn.