Belangrijke wijzigingen uit HDN 24

 

Vanaf nu maak je gebruik van HDN 24. Hierbij de belangrijkste wijzigingen voor jou binnen Findesk

Toekomstig energielabel

In verband met een uitgebreider palet aan producten is toekomstig energielabel toegevoegd. In Findesk is dit veld reeds beschikbaar en het wordt nu ook ondersteunt in HDN. Je kunt nu eenvoudiger geldverstrekkers aanbieden die op basis van toekomstig energielabel rentevoordeel geven.

Velden rondom overbrugging

Voor sommige geldverstrekkers is het nu mogelijk om voor een overbrugging de duur in maanden en de rentevastperiode in het aanvraag bericht te vullen. De velden zijn nog niet beschikbaar in Findesk, maar kunnen handmatig worden toegevoegd in het aanvraag bericht.

Lijst van geslachtstypes

HDN heeft de lijst met geslachtstypes uitgebreid met de optie X. Geldverstrekkers hebben een jaar lang de tijd om deze waarde te ondersteunen. Deze uitbreiding zal pas in Findesk worden opgenomen wanneer meerdere geldverstrekkers deze waarde ondersteunen. Dit om te voorkomen dat er alsnog handmatig werk is om het aanvraag bericht juist te vullen.

SX berichten

Er is een nieuw statusbericht toegevoegd: Dossier verzonden naar notaris.

Energielabels

Naar aanleiding van de wetgevingswijzigingen zijn nu ook in HDN de energielabels Nul op de meter en Energieneutraal vervallen en is A++++ toegevoegd. In Findesk waren deze wijzigingen al doorgevoerd.

Landenlijst

Periodiek wordt de totale lijst aan ondersteunde landen opgeschoond en worden landen die niet meer bestaan verwijderd, zo ook dit jaar. Mocht jij binnen een advies één van deze landen hebben gebruikt, bijvoorbeeld als geboorteland bij de klantgegevens, dan zie je daar nu ‘Maak een keuze’.

Landen die verwijderd zijn, zijn bijvoorbeeld Tjecho-Slowakije, DDR en de Midway Eilanden.

Woningsoorten

De grootste wijziging dit jaar is het volledig vervangen van de lijst van woningsoorten. Omdat de lijst volledig vervangen is, is ook Findesk hier op aangepast. Voor uitleg over de verschillende velden en hoe ze gevuld moeten worden, zie deze pagina.

In alle adviezen is de oude gekozen waarde bewaard en zichtbaar als tekst onder het veld en in de rapporten. Houdt er rekening mee, dat deze waarde niet meer meegestuurd kan worden in het aanvraag bericht en dat het daar handmatig moet worden aangepast.

Recreatiewoning en ‘Met garage’

Door het vervangen van de lijst woningsoorten is de recreatiewoning niet meer te kiezen als woningsoort. Ditzelfde geldt voor de woningen met garage, bijvoorbeeld Eengezinswoning met garage. Voor beide zijn op het tabblad Onderpand extra velden toegevoegd die met Ja of Nee beantwoord moeten worden. Zie voor meer uitleg deze pagina.