The following macros are not currently supported in the header:
  • style

28-11-2018

Ondersteuning nul-op-de-meter woning toegevoegd

In het veld Energieklasse op het scherm Onderpand kan vanaf nu de nul-op-de-meter woning worden gekozen. In 2018 leidt dit, net als Energieneutraal, tot een extra leencapaciteit van
€ 25.000 (bij een toetsinkomen vanaf € 33.000) bij aankoop van een woning.

Vanaf 2019 kan met een nul-op-de-meter woning € 25.000 extra geleend worden bij elke doelstelling. Energieneutraal zal vanaf 2019 nog leiden tot een extra leencapaciteit van
€ 15.000 euro.Bruto maandlasten bij Tweede Hypotheek

Bij het kiezen voor de optie Tweede Hypotheek kon er verschil ontstaan tussen de bruto maandlast bij Samenstellen en de bruto maandlast in het jaaroverzicht. Dit gebeurde wanneer er in de huidige hypotheek sprake was van een leningdeel Bankspaar, Beleggen, Leven of Spaar. Bij Samenstellen werden de bruto maandlasten van de huidige hypotheek overgenomen. In het jaaroverzicht werd echter een nieuwe berekening van de bruto maandlasten gemaakt, die kon afwijken van wat er was ingevoerd bij de huidige hypotheek.

Vanaf nu zullen de bruto maandlasten van de huidige hypotheek in het jaaroverzicht niet meer opnieuw berekend worden, maar worden overgenomen van de huidige hypotheek. Hiermee zal de bruto maandlast in het jaaroverzicht weer overeenkomen met die van de gekozen samenstelling.

Door deze wijziging wordt de waardeopbouw in de kolom Vermogen ook op een andere manier berekend. Hiervoor is het bij een leningdeel Beleggen ook nodig om het rendement te weten waarmee gerekend moet worden. Het veld Rendement is daarom toegevoegd bij huidige hypotheek in Wonen nu. Voor alle bestaande dossiers wordt dit veld gevuld met 0%.