The following macros are not currently supported in the header:
  • style

21-12-2018

Vernieuwd Inkomen nu

Het inkomen nu scherm is vernieuwd. Er is nu een duidelijker onderscheid tussen inkomen voor toetsing en inkomen voor advies aangebracht. Het inkomen wordt nu per onderdeel gedetailleerd weergegeven.

Daarnaast kun je vanaf nu het inkomen uit loondienst en onderneming vaststellen:

Vaststellen toetsinkomen dmv UWV-Verzekeringsbericht

Vanaf nu kun je in Findesk een inkomen op basis van het UWV-verzekeringsbericht opvoeren. De afgelopen tijd is het bij een selecte groep hypotheekaanbieders onder de naam Project Handig! mogelijk geweest om het inkomen uit loondienst te baseren op het UWV-verzekeringsbericht in plaats van een werkgeversverklaring. Dit is tot nu toe als pilot uitgevoerd. Per 1-1-2019 is de pilotfase voorbij en kan bij een grotere groep geldverstrekkers op deze manier het inkomen bepaald worden.

In het Inkomen Nu scherm vertellen we je meer over hoe dit werkt.

Het kiezen voor de Berekeningsmethode "UWV-verzekeringsbericht" heeft effect op de volgende onderdelen van Findesk:

  • De maximale hypotheekberekening neemt 1-op-1 het toetsinkomen over uit het invoerveld Toetsinkomen o.b.v. UWV-verzekeringsbericht
  • In Kijk&Vergelijk voor Hypotheken wordt gecontroleerd of de geldverstrekker de inkomensverklaring op basis van UWV-verzekeringsbericht ondersteund
  • In het HDN bericht wordt doorgegeven dat het toetsinkomen bepaald is aan de hand van het UWV-verzekeringsbericht

Let op: veel geldverstrekkers ondersteunen het UWV-verzekeringsbericht pas na 1 januari. Je kunt deze geldverstrekkers dus nu nog niet kiezen.

Voor meer informatie over het vaststellen toetsinkomen d.m.v. UWV-Verzekeringsbericht kun je ook de FAQ raadplegen.

Vaststellen toetsinkomen dmv Inkomensverklaring Ondernemer

Ook bij Ondernemingen kan het toetsinkomen vastgesteld worden. Dit kan worden gedaan door middel van de Inkomensverklaring ondernemer. Per 1-1-2019 zal dit voor het afsluiten van hypotheek onder NHG verplicht zijn.

Net als bij het UWV-verzekeringsbericht zal het invullen van het toetsinkomen op basis van de Inkomensverklaring leiden tot het overnemen van het toetsinkomen in de maximale hypotheek. Ook zal dit inkomen doorgegeven worden aan de geldverstrekker in het HDN-bericht.

Voor meer informatie over de inkomensverklaring ondernemer kun je ook de FAQ raadplegen.

Nieuwe bedragen sociale zekerheden 2019

Per 1 januari worden worden de bedragen voor de sociale zekerheden aangepast. Hieronder vallen bijvoorbeeld de ANW- en AOW-bedragen en het maximum SV-loon. Vanaf vandaag zijn deze bedragen ook doorgevoerd in Findesk. Wanneer er sprake is van een rekendatum in 2019, zal er met deze bedragen gerekend worden.