The following macros are not currently supported in the header:
  • style

25-05-2019

Nieuwe versie HDN actief

Geplaatst op: 25/05/2019

Findesk is geupdate om de nieuwe HDN-versie HDN19 te ondersteunen. HDN is de communicatiestandaard waarmee aanvragen voor hypotheken, verzekeringen en consumptieve kredieten worden verstuurd. 

Lees hieronder meer over welke nieuwe mogelijkheden er met de HDN-update zijn geïntroduceerd.

1. Bestaande aanvragen

Wanneer je een HDN-aanvraag gestart hebt, maar nog niet hebt verstuurd, dien je opnieuw de aanvraag te starten. Het HDN-bericht zal daarmee opnieuw aangemaakt worden volgens de nieuwe HDN-standaard.

2. Totale pensioenbijdrage toegevoegd

Wanneer je gebruik maakt van het UWV-verzekeringsbericht voor de bepaling van het toetsinkomen loondienst kun je vanaf nu ook de Totale pensioenbijdrage opgeven. Dit is het bedrag welke in de Handig tool is opgegeven. Dit bedrag wordt ook doorgegeven via de HDN-aanvraag, zodat de geldverstrekker dezelfde berekening kan uitvoeren.

3. Vaste einddatum leningdeel toegevoegd

Vanaf nu kan bij een leningdeel in Samenstellen worden aangegeven of er sprake is van een vaste einddatum bij een leningdeel. Het veld wordt doorgegeven aan de geldverstrekker. Het veld is relevant voor leningdelen waarvoor de aflossingseis al is ingegaan. Met deze informatie weet de geldverstrekker dat het leningdeel bij wijzigen van de passeerdatum niet verlengd mag worden. Zie voor meer informatie de FAQ (link: https://findesksupport.atlassian.net/wiki/x/CgCtJ

4. Wijziging in doorgeven Vermogen

Wanneer er sprake is van vermogen werden tot op heden de individuele vermogens, zoals spaarrekeningen, doorgeven aan de geldverstrekker. In de praktijk werden deze niet gebruikt, omdat de geldverstrekker alleen geïnteresseerd is in het bedrag aan vermogen welke moet worden meegerekend in de toetsing voor het bepalen van de leencapaciteit.

We hebben daarom de volgende wijziging doorgevoerd

  • De individuele vermogens worden niet meer doorgegeven aan een geldverstrekker
  • Het bedrag welke is aangegeven in het veld "Vermogen van /klant/ dat wordt meegerekend bij het bepalen van de leencapaciteit" wordt vanaf heden doorgegeven aan de geldverstrekker. Dit veld is te vinden op het Vermogenscherm, onder het totale vermogen.

5. Overige wijzigingen

Daarnaast zijn er een aantal kleinere wijzigingen doorgevoerd:

  • Op het HDN-postvak wordt bij een SX-bericht een eventueel aanlevermoment getoond
  • Energiebespaarbudget: Met de komst van HDN19 is het nu ook mogelijk aanvragen met EBB te doen bij: BLG, Centraal Beheer, Colibri, Obvion, Rabobank, Regiobank, SNS, Triodos en Woonfonds
  • Er worden meer bestaande velden van huidige hypotheken doorgestuurd naar de geldverstrekker: De Bruto hypotheeklasten, Inlegbedrag en Percentage consumptief worden nu automatisch gevuld in de HDN-hypotheekaanvraag.
  • Het veld Hypotheekaktekosten notaris wordt nu doorgegeven naar de geldverstrekker via het HDN-AX-bericht
  • Een opgebouwd pensioenbedrag welke is opgegeven in het thema Pensioen wordt vanaf nu doorgegeven naar de geldverstrekker via het HDN-AX-bericht
  • Bij een ORV-aanvraag wordt het toekomstig adres doorgegeven wanneer er sprake is van een dossier waarin een bestaande woning wordt gekocht.