Oversluittool als hulp bij oversluiten

De Oversluittool ondersteunt jou als adviseur bij het berekenen van de terugverdientijd voor een oversluiting. We gebruiken hiervoor de huidige woonsituatie en zetten deze af tegen een nieuwe rente. Om de berekening zuiver te houden worden hier geen nieuwe leningdelen of het meefinancieren van de boeterente in meegenomen.

De Oversluittool kun je vinden onder ‘Tools’ vanuit dossiermenu. Hier vind je verschillende tools, waaronder oversluiten.

 

Hoe kan je de tool gebruiken?

De tool is te benaderen in elk klantdossier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de opgevoerde gegevens bij inventarisatie (Wonen nu/Woonsituatie).

  • Als geen woonsituatie geïnventariseerd is, wordt een melding getoond dat deze eerst gevuld dient te worden. 

  • Als een oversluitscenario is opgeslagen en de inventarisatie in de tussentijd wordt gewijzigd, tonen we een melding om de inventarisatie opnieuw op te halen. Op die manier kan je rekenen met de actuele geïnventariseerde gegevens;

 

Financieringskosten

De financieringskosten voor oversluiten worden overgenomen uit Thema Hypotheek bij ‘Financiering’. Deze kosten kunnen ook ingesteld worden bij 'Standaardkosten' in de kantoorinstellingen.

Het boeterente bedrag halen wij op vanuit Thema Hypotheek bij ‘Financiering’ waar deze door jou gevuld is.

Als een samenstelling gemaakt is, wordt voor de berekening gebruikt gemaakt van de gewogen toetsrente van de geselecteerde (of laatst gewijzigde) samenstelling. Is er geen samenstelling, dan is de nieuwe rente 0%. Je hebt hier ook de mogelijkheid om in de tool aan te geven van welke samenstelling je de gewogen toetsrente wil overnemen in de velden ‘Nieuwe rente’. Dit doe je middels het menu rechtsboven in de tool.

 

Berekenen van de terugverdientijd

De terugverdientijd wordt berekent door de kosten voor oversluiten (financieringskosten) te delen door het renteverschil tussen de huidige- en nieuwe brutomaandlast. Wanneer de terugverdientijd langer is dan 360 maanden of de nieuwe maandlast hoger is dan de huidige maandlast, is de terugverdientijd niet haalbaar.

 

Toevoegen aan het adviesrapport

De uitkomsten vanuit de tool leiden tot een toevoeging in het adviesrapport, als op de pagina op de knop ‘Toevoegen aan adviesrapport’ of ‘Adviesrapport bijwerken’ wordt geklikt. Je vindt deze knop rechtsonder in de pagina.

 

Let op: wil je een nieuw scenario in het adviesrapport plaatsen? Ga dan terug naar de oversluittool, kies een nieuw scenario en klik dan op ‘Adviesrapport bijwerken’.