Hoe voer ik een inkomen vanuit een Inkomensverklaring ondernemer op?

Voor inkomens uit onderneming is het mogelijk om het toetsinkomen vast te zetten d.m.v. een inkomensbepaling. Wanneer er een inkomen uit onderneming wordt toegevoegd kun je hiervoor de optie "Inkomensverklaring" gebruiken:

Voor de GHF-toetsing worden alle bij de onderneming(en) opgevoerde inkomens vervangen door het inkomen wat is opgevoerd bij Inkomensverklaring.

Je kunt snel switchen tussen de reguliere inkomensbepaling en de vastgestelde toetsinkomens. Op deze manier kun je snel vergelijken tussen beide inkomensbepalingen.

Let op: Het is alleen mogelijk het GHF-toetsinkomen vast te zetten. Het adviesinkomen zal altijd berekend worden aan de hand van de opgevoerde velden binnen Onderneming. Het invullen van de velden binnen loondienst is daarom ook altijd verplicht.


Hoe bepaal ik het toetsinkomen op basis van de Inkomensverklaring?

Om met het juiste inkomen te rekenen, moet er een Inkomensverklaring worden opgesteld door een derde partij.

Wanneer er geen sprake is van NHG kunnen in sommige gevallen de geldverstrekker deze inkomensverklaring zelf opstellen. Wanneer er sprake is van NHG en ook in de meeste overige gevallen zal er gebruik gemaakt moeten worden van een Inkomensverklaring die is opgesteld door een onafhankelijke rekenexpert.

De rekenexperts die geselecteerd zijn, kun je terug vinden op de website van NHG. Per 1-2-2019 zullen dit de volgende zijn: https://www.nhg.nl/Over-NHG/Nieuws/Actueel-detail/ArtMID/833/ArticleID/230/Rekenexperts-voor-Inkomensverklaring-Ondernemer-geselecteerd

Invoeren van toetsinkomen uit inkomensverklaring

Hieronder staat een voorbeeld van de uitkomst uit de Inkomensverklaring ondernemer:


In dit geval dient dus de 18.837 uit het document overgenomen te worden in het veld "Toetsinkomen o.b.v. Inkomensverklaring"