Private LeaseLET OP:

De berekening in Findesk is gebaseerd op de werkelijke maandlast (100%) conform NHG op advies van het NIBUD. Onderaan deze pagina vind je een tweetal sommen bij een overige berekening.Findesk is bij de berekening van de toetslast NHG volgend, we gaan uit van 100% van de volledige inschrijving. Er kunnen geldverstrekkers zijn die niet NHG volgend zijn en een afwijkende berekening hanteren. 

Waar voer ik de Private Lease op in Findesk?


De Private Lease voer je op bij de Klantinventarisatie onder Verplichtingen;

Hoe neemt Findesk dit mee in de berekening op mijn maximale hypotheek op basis van LTI?

Een hypotheek waarbij sprake is van eeninkomen met als verplichting een private lease drukt op de maximale hypotheek doordat de geldverstrekker rekent met de werkelijke maandlast van de private lease. Dit komt neer op het volgende voorbeeld:

Ruben heeft een inkomen van 58.000 euro en een Lease contract dat ingegaan is op 1 januari 2019 met een looptijd van 48 maanden. Het maandelijkse private Lease bedrag is 420 euro. Verplichtingen worden vanaf 1 januari 2022 altijd getoetst op basis van de werkelijke (maand) last. Dit kun je op de volgende manier vullen in Findesk:


Rekenvoorbeelden

Wanneer een geldverstrekker rekent met 2% toetslast regeling bij 100% leasecontract, dient dit zelf uitgerekend te worden. De som die daarbij hoort is:

  • Maandbedrag * looptijd = totaal leasebedrag

  • Totaal leasebedrag * 2% = toetslast GHF

Toetslast GHF dient ingevuld te worden onder het maandbedrag om de juiste toetsing te creëren. 


Wanneer een geldverstrekker rekent met 65% van het leasecontract en hiervan 2% meeneemt voor de toetsing, dient dit zelf uitgerekend te worden. De som die daarbij hoort is:

  • Maandbedrag * looptijd = totaal leasebedrag

  • ( Totaal leasebedrag * 65% ) * 2% = toetslast GHF bij 65%

Toetslast GHF dient ingevuld te worden onder het maandbedrag om de juiste toetsing te creëren. 

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld Consumentenbond: Private Lease en BKR

Gerelateerde vragen