The following macros are not currently supported in the header:
  • style

Thema Hypotheek - hoogover

Stap 1: Doelstelling


Nadat je op de knop ‘’Hypotheek’’ hebt geklikt kom je op het onderstaande scherm. Hier geef je de doelstelling voor je hypotheekgesprek aan. Je hebt verschillende doelstellingen zoals te zien is op ‘’afbeelding 1’’. Hier kun je ook de toetsrente invullen. Daarnaast kan je zien wat er op de GHF basis kan worden geleend. ( Zie afb. 1. )

Afb 1. Doelstelling

 

Let op! De rente die in het doelstellingenscherm wordt ingevuld, komt terug in het hele advies. Zorg er dus voor dat deze rente juist in Findesk staat.


Stap 2a: Onderpand


Je komt nu op het volgende scherm. Hier kun je verschillende zaken invullen zoals de koopsom en de marktwaarde. Daarnaast kan je ook de passeerdatum invullen. ( Zie afb. 2. )

Afb 2. Onderpand

 

Stap 2b: Onderpand


Als je naar beneden scrolt kun je nog meer gegevens invullen. Findesk berekent automatisch de overdrachtsbelasting. Hier kan je ook aangeven welke energieklasse de woning heeft, voor de energiebesparende voorzieningen. Wanneer je op het ‘’uitroepteken’’ klikt zie je de uitleg hiervan. Wanneer je als doelstelling nieuwbouw hebt gekozen, kun je hier ook nog de bouwrente en meerwerk invullen. ( Zie afb. 3. )

Afb 3. Onderpand

 

Stap 3a: Financiering


Je komt nu in het volgende scherm. Hier kun je de kosten invullen voor bijvoorbeeld de taxateur of notaris. Ook kan je hier aangeven of er een ‘’Overbruggingskrediet’’ nodig is. Zet deze op Ja en vul het bedrag in. Daarnaast kan je aangeven of de hypotheek onder NHG moet worden gesloten. Wanneer je een nieuwbouw woning op hebt gegeven in het doelstellingen scherm, kun je hier ook het rente verlies tijdens de bouw aangeven. ( Zie afb. 4. )

Afb 4. Financiering

 

Stap 3b: Financiering


Wanneer je de doelstelling ‘’verbouwen’’ hebt aangegeven, is het financieringsscherm iets anders. Je kan nu aangeven of je de hypotheek compleet gaat herfinancieren of dat je alleen een 2e hypotheek gaat aanvragen. Daarnaast kan je ook de eventuele boeterente uitrekenen. ( Zie afb. 5. )

Afb 5. Financiering

 

Let op! Zoals hierboven aangegeven is het dus mogelijk om een verbouwing aan te vragen terwijl een klant wilt oversluiten. Dit kun je vinden onder de doelstelling ''verbouwen''


Stap 4a: Samenstellen


Je komt nu in het volgende scherm. Hier kan je de hypotheek samenstellen. Je kan Findesk een voorzet laten geven, door op ‘’Berekening op basis van inventarisatie’’ te klikken. Maar deze kan je aanpassen naar je eigen advies. Dit kan je doen door op het leningdeel te klikken. Daarnaast zie je boven aan in het samenstellen scherm of de hypotheek past. Wanneer je de samenstelling klaar hebt klikt je op ‘’kies deze berekening’’ en kan je hem aanvragen. Daarnaast kan je ook zien hoe de samenstelling fiscaal is opgebouwd door op de knop ''fiscaliteit'' te klikken. In het samenstellen tabblad kan je ook alle rapporten uitdraaien, zoals je adviesrapport, vergelijkingsrapport, etc. ( Zie afb. 6. )

Afb 6. Samenstellen


Stap 4b: Samenstellen

Het is ook mogelijk om een fictieve aflossing in Findesk te verwerken. Dit kan je doen door in het samenstellen scherm op ''fictieve aflossing'' te klikken. Hier kan je aangeven hoeveel een klant wilt aflossen en op welk deel. Dit wordt daarna verwerkt in het jaaroverzicht. ( Zie Afb 7. ) 


Afb 7. Samenstellen


De fictieve aflossing komt terug in de financieringsopzet, alleen onderaan in het word document.


Stap 5: Kijk en vergelijk      


Na het kiezen van een samenstelling kom je in het ‘’Kijk & vergelijk’’ scherm. Hier kan je een geldverstrekker kiezen. Wanneer je de voorwaarden wilt inzien kan je op ''meer tonen'' klikken zoals aangegeven op afbeelding 8. Klik op ‘’Kies dit product’’ wanneer je de geldverstrekker hebt gekozen. Sommige geldverstrekkers hanteren ook automatische rente daling. Deze partijen laten we zien door een ''i'' bij de rentes. Deze automatische rentedaling wordt verwerkt in de financieringsopzet, deze dient dan wel te worden gedownload vanaf het producten scherm, oftewel je winkelwagentje. Een uitgebreidere uitleg van kijk en vergelijk kunt je vinden via deze link: Kijk & Vergelijk  ( Zie afb. 8. )

Afb 8. Kijk en vergelijk


Stap 7: Motiveren


Nu kom je op het volgende scherm. Hier kun je de gekozen hypotheekconstructie motiveren. Findesk vult automatisch al de productmotivatie in. Daarnaast kan je voor je motivatie ook teksten gebruiken die al in Findesk staan. Klik door voor op het ‘’Plusje’’ bij motiveren. Vergeet niet de motivatie op te slaan! Dit kan door op ‘’Opslaan’’ te klikken. ( Zie afb. 8. )


Afb 8. Motiveren


Stap 8: Hypotheekverleden


Je hebt nu de hypotheek klaarstaan om te verzenden. Klik rechtsboven op ‘’Mijn producten’’ en je komt in het productenscherm terecht. Hier kun je de Hypotheek aanvragen ( via HDN ). Klik hiervoor op ‘’Aanvragen’’. Je kunt hier ook meerdere aanvragen versturen, wanneer je meerdere hypotheekadviezen hebt gemaakt. Naast het versturen van de verschillende aanvragen, kun je ook voor elk hypotheekadvies een apart rapport downloaden. ( Zie afb. 9. )

Afb 9. Hypotheek aanvragen


Vanuit bovenstaand scherm dient dus de financieringsopzet te worden gedownload voor automatische rentedaling