Hoe wordt de beschikbare ruimte bepaald in Findesk?

 

 

Situatie

Op Samenstellen aan de rechterzijde kan ik de beschikbare ruimte zien. Hoe wordt de beschikbare ruimte bepaald in Findesk?

Uitleg

Op basis van het toetsinkomen en de toetsrente bepaalt Findesk de verantwoorde maandlast. Daarnaast wordt ook de Annuïtaire (toets)last van de gekozen samenstelling bepaald.  
De 'ruimte' is het bedrag dat overblijft, of dat je tekort komt, als de annuïtaire last van de verantwoorde maandlast wordt afgetrokken.

In sommige gevallen is er ook een verruiming op de inkomenstoets van toepassing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij specifieke energieklasses of wanneer er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd. Er mag dan een extra bedrag geleend worden dat omgerekend wordt naar een maandbedrag: de verruiming.
Deze verruiming wordt vervolgens meegenomen in de bepaling van de maximale hypotheek door deze op te tellen bij de verantwoorde maandlast. Op deze manier wordt niet alleen in het hypotheekbedrag, maar ook in de verantwoorde maandlast rekening gehouden met de extra leenruimte die mogelijk is.

Voorbeeld

Zie ook de afbeeldingen hiernaast

  • Alleenstaande klant met inkomen € 47.726

  • Aankoop woning met energielabel E en investering in energiebesparende voorzieningen van € 11.400

  • 1 leningdeel, € 201.390, annuïtair, rente 3,63%

image-20240307-161653.png
  • Totale verruiming: € 27.400

  • Maximale hypotheek inclusief verruiming = 201.390, daarmee is o.b.v. de gevraagde samenstelling, de maximale hypotheek bepaald

 

image-20240307-161607.png

 

 

 

 

Gerelateerde vragen